A kapcsolat

A szőlő és az ember kapcsolatát egy örök körforgás jellemzi, melyet a szenvedély, a remény és a megújulás dinamikája határoz meg. Ez a kapcsolat nem csupán a természet és az ember közötti interakció története, hanem egy mély, érzelmekkel teli viszony ábrázolása is, mely generációkon átívelve formálódik.

Képzeljünk el egy öreg szőlőskertet, melynek gyökerei mélyen belefúródnak egy régi, elhagyatott domboldalba. A kertet egy idős férfi gondozza, aki élete javát ennek a földnek szentelte. A szőlőtőkék már régen meghaladták az emberi életkorokat, de még mindig őrzik azoknak a kezeknek a lenyomatát, amelyek ültették, metszették és ápolták őket.

A férfi, akinek arcát az idő és a munka barázdálta, minden reggel korán kel, hogy gondoskodjon a szőlőről. Számára a szőlő nem csupán termés, hanem egy életre szóló társ, melynek sorsa szorosan összefonódik a sajátjával. A tavasz első napsugaraihoz hasonlóan, amik áttörnek a reggeli ködön, ő is minden nap új reményt lát a szőlőben, amely ígéretet tesz az új életre és a megújulásra.

Azonban a szőlőskert nem csak örömöt és bőséget rejt magában, hanem a veszélyek és a természet erejének kiismerhetetlen változásait is. Egy évben, amikor a téli fagyok későn érkeznek, az öreg férfi aggódva figyeli, ahogy a hajnali dermesztő hideg veszélybe sodorja a rügyeket. Tudja, hogy a természet törvényei ellen nem sokat tehet, de mégis, minden tudását és szívósságát latba vetve küzd a szőlőért.

A dráma csúcspontja egy viharos éjszakán érkezik, amikor az öreg férfi kint marad a szőlőskertben, próbálva megvédeni a szőlőtőkéket a pusztító szél és a jégeső ellen. Az ég dörög, a villámok világítják meg az éjszakát, és a férfi, aki már oly sok vihart megélt, egyszerre érzi az erőt és a tehetetlenséget az elemekkel szemben.

Mikor a hajnal beköszönt, a férfi kimerülten, de büszkén áll a szőlőskertben. A veszteségek ellenére a szőlő, akár az emberi lélek, kitart. A történet vége felé a férfi egy új rügyet talál az egyik tőkén, ami a remény és az újrakezdés szimbóluma lesz számára.

A szőlő és az ember kapcsolata így válik drámaivá: egy örök körforgás, ahol a szenvedély, a remény, a veszteség és a megújulás összefonódik, mint a szőlő történetének végtelen szövevénye.

Solis S20 – a segítség megérkezett

Ha megnő a megművelendő terület nagysága, úgy már a helyzet megköveteli, hogy hárítsunk feladatot a gépekre.
Ehhez persze meg kell találni az ár-érték arányban kiváló megoldást.
Így bukkantunk rá az ODISYS BT. által, magyarországon forgalmazott 20 LE teljesítménnyel felvértezett kompakt traktorra. Szerencsére nem kellett messzire menni érte, a veszprémi székhelyű Megazet Kft. jóvoltából, veszprémben vettük át a gépet.
Természetesen a szervíz és munkaeszköz beszerzéshez sem kell így messzire utaznunk. Ez egy igen fontos szempont a mai üzemanyag árak tekintetében.

A traktorral együtt vásároltunk egy két fejes ekét, még az idén beszerzünk egy talajmarót, egy kultivátort, és egy axiál ventilátoros permetezőt 200L kapacitással.

A választásnál fontos szempont volt, hogy a lovasi sorközökbe ami 175 cm széles, beférjünk. A csopaki kertmög ennél jóval szélesebb, de valahol meg kellett találni a kompromisszumot.

Úgy várjuk a tavaszt, mint gyermek a vakációt…..

Lovasi Legenda 2021

A „Lovasi Legenda” 2021 évjárata már elérhető webshopunkban, limitált darabszámban.

A LUCAS kisbirtok első, kereskedelmi forgalomban is kapható 100%-ban lovasi szüretelésű, olaszrizling szőlőfajtából készült OEM megjelölésű száraz fehérbora. A tőkék az 1970-es években lettek telepítve, sajnos mára már nem maradt sok belőlük, ezért a limitált darabszám.
Irányított erjesztéssel, 30%-ban tölgyfahordóban 6 hónapig érlelt, 70%-ban saválló acéltartályban várta a palackérett állapotot. Szerencsés az évjárat, mivel a környezeti tényezők nem indokolták az előírt növényvédelmi beavatkozások gyakoriságát, azaz a vegetáció alatt, szimplán csak kétszer igényelte a permetezést. Zsendülést követően, az érési szakaszban kizárólag a bio gazdaságokban is elfogadott permetszereket használtuk (csalánlé és szódabikarbóna).

jöhet a HBB ellenőrzés

Minták palackban, már várják a holnapi utazást Badacsonytomajra, ahol a Borbíráló Bizottság hosszas ellenőrzések sorát követően fogja eldönteni, hogy kereskedelmi forgalomba bocsájtható-e a tétel, amit a palack képvisel.

„Finger crossed” ez izgi lesz nagyon. Szerintünk sima liba, hamarosan kóstolhattok….

…na szóval…

Szépen lassan minden elkészül, persze befejezni sohasem fogjuk remélhetőleg. Reménykedem, hogy amit a papa elkezdett, rajtam keresztül generációk fogják folytatni. Persze ehhez sokminden kell. Elszántság, szakértelem, szeretet, elhivatottság. Az élet sajnos rövid, de tervezem, hogy sokmindent bele fogok tenni ebbe a projektbe. Persze ha ezt az égiek is úgy akarják. Meglátjuk, mindenesetre rajta leszek.